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Any reference to Telehealth is only applicable to Medicare Advantage & during COVID-19 Public Health Emergency (PHE), effective March 6, 
2020, unless stated otherwise.  
Additionally, as with all telehealth services, patient’s verbal or written consent to telehealth visit should be documented. 

 
 

On April 10, 2020 CMS announced that Medicare Advantage (MA) organizations are now able to submit 
diagnoses for risk adjustment that are from telehealth visits. Submission for these visits are allowed 
when they meet all criteria for risk adjustment which include being from an allowable inpatient, 
outpatient, or professional service, and from a face-to-face encounter. 

 A face-to-face encounter requirement is met when the services are provided using a real-time 
interactive audio and video telecommunications system.  

 In order to report services that have been provided via telehealth, use place of service code “02” 
for telehealth or use the CPT telehealth modifier “95” with any place of service. 

Question 1: What is an interactive audio and video telecommunications system? 
Answer: It means multimedia communications equipment that includes, at minimum, secure audio and 
video system permitting two-way, real-time interactive communication between patient and provider.  

Question 2: Where can health care providers conduct telehealth? 
Answer: The expectation is that clinicians will perform telehealth visits in private settings. However, if 
telehealth cannot be provided in a private setting, clinicians should implement reasonable HIPAA 
safeguards, including lowering voices, not using speakerphone, or moving a reasonable distance from 
others when personal health information (PHI) is discussed. 
See also FAQs on Telehealth and HIPAA during COVID-19 at https://www.hhs.gov/sites/default/files/telehealth-faqs-508.pdf 

Question 3: Will I be audited for ensuring prior relationship with member existed for 
telehealth claims (when submitting during this COVID-19 PHE?  
Answer: To the extent that 1135 waiver (section 1135(g)(3)) requires an established relationship, HHS 
will not conduct audits to ensure that such a prior relationship existed for claims submitted during PHE.  

Question 4: Can I complete Prospect’s Annual Wellness Visit (AWV) incentive program visit 
via telehealth? 
Answer: Yes, allowable AWV Telehealth visit details are as follows: 

Telehealth Allowable AWV/CPT 
Code Telehealth Requirement Billing Guideline 

G0438  
(Initial Annual Wellness Visit) 

AWV service must be provided using 
secure real-time interactive audio 

and video, where patients and their 
care team can see and hear each 

other.  

Telehealth AWV visit 
must be billed with 

POS “02” or CPT 
telehealth modifier 

“95” 
G0439  

(Subsequent Annual Wellness Visit) 

Patients must be made aware of any potential cost sharing, their acknowledgement and consent (verbal or written) to receive 
the service must be documented.  

Reminder - Submission of completed PAF & Progress Notes to Prospect is a requirement for telehealth AWV visit payment. 
For reference only – CPT G0402 (initial preventive physical examination (IPPE) or Welcome to Medicare visit) is NOT on the 
Medicare Telehealth Code List, so it cannot be performed via telehealth. 
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Question 5: Will Prospect’s AWV incentive program deadline of June be extended? 
Answer: Yes, Prospect AWVs completion deadline for $150 payment has been extended to August 31. If 
you currently have an MOU in place, this question does not apply to your practice. 

Question 6: Can I complete regular office visits via telehealth? 
Answer: Yes, commonly used telehealth allowable Evaluation & Management (E/M) codes for office 
visits are as follows: 

Telehealth Allowable E/M Code Audio-Video Requirement Billing Guideline 

99201-99205  
(for New Patient)  

AWV service must be provided 
using a secure real-time interactive 

audio and video, where patients 
and their care team can see and 

hear each other.  

Telehealth E/M visit 
must be billed with POS 
“02” or CPT telehealth 

modifier “95” 
99212-99215  

(for Established Patient) 

Patients must be made aware of any potential cost sharing, their acknowledgement and consent (verbal or written) to receive 
the service must be documented. 
On an interim basis, CMS is revising their policy to specify that the office/outpatient E/M level selection for these services when 
furnished via telehealth can be based on medical decision making (MDM) or time associated with the E/M on the day of the 
encounter. 

For the complete list of services payable under the Medicare Physician Fee Schedule when furnished via telehealth please visit 
the following site: https://www.cms.gov/Medicare/Medicare-General-Information/Telehealth/Telehealth-Codes 

Question 7: What are the documentation requirements for telehealth services? 
Answer: Telehealth services should be documented the same way you would document face-to-face 
services.  
Per the American Academy of Professional Coders (AAPC) guidelines - You should also add a statement to the effect that the 
service was provided non-face-to-face, and document the patient’s location, the provider’s location, and the names and roles of 
anyone participating in the encounter. Furthermore, you’ll need documentation of the telehealth application used, the consent 
of the patient, and the names of any other individuals present for the encounter.  

Question 8: How do I capture vitals via telehealth visit? 
Answer: Ask the patient if they can self-report their vitals as many patients are able to report blood 
pressure, temperature, height and weight. With guidance, the patient may also be able to supply their 
respiratory rate and heart rate. If you are able to record patient-reported data, document the 
information as “self-reported by patient.” If you are unable to obtain data, document, “Unable to 
obtain due to COVID-19 public health emergency.” 

Thank you for your continued partnership with Prospect Medical. We are here for you. Questions or 
concerns can be addressed with your Network Manager, e-mail ProviderInfo@prospectmedical.com 
or calling (800) 708-3230, prompt 1 for Providers. 
 


